نکاتی مهم در زمینه شستشوی دست

اهمیت شستشوی دست در انتقال بیماری ها از کسی پوشیده نیست. تماس دست آلوده با مواد غذایی به ویژه در مراکز تهیه و توضیع غذا، میتواند عاملی بر انتقال بیماری ها به ویژه بیماری ها گوارشی باشد.
بنابر این پس از هر فعالیتی کارکنان مراکز تهیه و توضیع مواد غذایی و سایر افراد بایستی دست ها را به صورت کامل شستشو دهند. باید به این نکته توجه داشت که تمامی افراد شستشوی دست هارا انجام دهند، حتی افراد به ظاهر سالم میتوانند مخزنی برای میکروارگانیسم های بیماری زا باشند و موجب انتقال بیماری به سایر افراد شوند.
به عنوان مثال باکتری های استافیلوکوک را میتوان بر روی پوست، دهان، گلو و بینی کارکنان به ظاهر سالم یافت کرد. این باکتری ها میتوانند گستره زیادی از بیماری ها را در انسان و حتی حیوانات ایجاد کنند. از مهم ترین این باکتری ها میتوان به استافیلوکوک اورئوس اشاره نمود. این باکتری میتواند عامل ایجاد موارد زیر باشد:
- عفونتهای پوستی موضعی مانند گل مژه، آبسههای غدد سباسه، آبسههای زیر جلدی مانند کورک و کفگیرک
- عفونتهای پوستی منتشر مانند زرد زخم
- عفونتهای عمیق و موضعی مانند استئومیلیت مزمن حاد و آرتریت سپتیک
- سایر عفونتها مانند اندوکاردیت عفونی حاد، سپتی سمی و پنومونی نکروزان
- مسمومیتها (بر اثر تولید توکسین) مانند سندرم شوک سمی، گاستروانتریت (به شکل مسمومیت غذایی) و سندرم فلسی شونده پوستی
این موارد اهمیت شستشوی دست هارا نشان میدهد. بنابر این لازم است افراد پس از هر اقدام زیر اقدام به شستشوی دست ها نمایند:
- استفاده از توالت و سرویس بهداشتی
- جابه جایی مواد گوشتی خام، گوشت ماکیان و ماهی
- سیگار کشیدن، خوردن و آشامیدن
- سرفه یا عطسه کردن
- دست زدن به بدن، موی سر، دهان، بریدگی، سوختگی ها یا زخم های دیگر
- دست زدن، جابه جایی تجهیزات، وسایل و ظروف کثیف
- جابه جایی پول نقد
با توجه به این نکات شستشوی اصولی دست ها باید در 10مرحله به ترتیب زیر انجام شود:
- دست هارا خیس کرده و صابونی کنید.
- کف دست هارا با هم بشویید.
- بین انگشتان را در قسمت پشت بشویید.
- بین انگشتان را از روبروی شستشو دهید.
- نوک انگشتان را در هم گرده کرده و شستشو دهید.
- انگشتان شست را به صورت جداگانه بشویید.
- خطوط کف دست را با استفاده از نوک انگشتان بشویید.
- مچ هردو دست را بشویید.
- دست هارا با استفاده از دستمال خشک کنید.
- با استفاده از همان دستمان شیر آب را ببندید و آن را درون سطل زباله بیندازید.

“بهداشت محیط، زندگی عاری از بیماری”
دیدگاهتان را بنویسید